In Nederland hebben jaarlijks zo’n 152.000 vrouwen last van zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn. Je kunt dan last hebben van pijn rondom het bekken zoals steken in het schaambot, pijn bij je stuitje of SI-gewricht. Je kunt het ook voelen in je bovenbenen, billen, onderrug of liezen. Staan, lopen en zitten kunnen klachten veroorzaken.

Tijdens de zwangerschap wordt het hormoon relaxine aangemaakt dat zorgt voor verweking van de banden, ligamenten en steunweefsel rondom het bekken. Hierdoor is er een grotere beweeglijkheid in het bekken. Dit is nodig tijdens de bevalling zodat de baby goed door het bekken kan, maar dit kan ook pijnklachten opleveren.

Daarnaast gaan vrouwen tijdens de zwangerschap vaak anders bewegen en nemen zij een andere houding aan. Dit komt mede door de gewichtstoename aan de voorkant van het lichaam. Hierdoor komt er soms spanning op andere spieren (zoals bijvoorbeeld de bekkenbodem) en zo kunnen er nog meer klachten ontstaan.

De pijn neemt vaak toe bij vermoeidheid en bij het langdurig in één houding zitten, staan, bewegen en liggen. Ook draagt mentale belasting en gebrek aan rust en ontspanning in negatieve zin bij aan de klachten.

Ga bij bekkenpijn altijd langs een geregistreerde bekkenfysiotherapeut voor advies en behandeling. Deze kun je vinden op www.bekkenfysiotherapie.nl.

Daarnaast kun je de spieren rondom je bekken versterken door te trainen bij een specialist, bijvoorbeeld een PowerMama Coach. Let ook op je houding en neem meer rust. Word niet angstig als je pijn voelt en blijf in beweging. Als je er op een goede manier mee omgaat, kun je van je klachten afkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *