Tijdens de zwangerschap moet je buik ruimte maken voor de groeiende baarmoeder. Om die reden rekken de buikspieren en de tussenliggende peesplaat op. Na afloop komen de spieren al snel terug in vorm maar het herstel van de peesplaat duurt langer. Soms blijft er ruimte tussen de buikspieren, dit noem je een diastase.

Het is belangrijk om te weten dat dit een natuurlijk proces is en geen blessure of complicatie. Aan het eind van de zwangerschap heeft iedereen een diastase en deze heelt na de bevalling meestal vanzelf. Maar dit is niet geval bij iedereen, soms duurt het langer of gaat het niet vanzelf.

Er zijn diverse factoren van invloed op dit proces. Tijdens je zwangerschap en na je bevalling kun je extra aandacht geven aan je houding en ademhaling. Blaas goed uit als je kracht zet, bijvoorbeeld bij het tillen van je kindje of de boodschappen, om te voorkomen dat de buikdruk te hoog wordt. Als je een ‘tuut’ of ‘dakje’ op je buik ziet is de druk te hoog. Verder is het nuttig om te leren hoe je je interne spierkorset kunt activeren en je buikspiertraining aan te passen. Een PowerMama coach of geregistreerde bekkenfysiotherapeut kan je hierbij helpen. Na de bevalling kunnen zij ook controleren of er een diastase is. Hierbij is het belangrijk niet alleen de afstand tussen de rechte buikspieren te checken maar ook de diepte, stevigheid en functie van de peesplaat.

Ga niet op een eigen houtje weer trainen maar laat je begeleiden door een pre- en postnataal fitness specialist. Herstel na een bevalling is een revalidatieproces dat tijd kost.

Maak je je zorgen om jouw diastase? Ga dan naar www.diastase.info voor een expert bij jou in de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *