Moeders hebben het druk. We zeggen het vaak gekscherend maar dat is niet voor niets. Je hebt de zorg voor anderen terwijl het leven dat je daarvoor had (met werk, huishouden, sociaal leven en noem maar op) gewoon doordraait.

In je volle agenda komt één 1 ding vaak op de laatste plaats en dat is ontspanning. Dat is zonde want je lijf en je hoofd hebben het beide hard nodig.

Dat mentale druk ongezond is weten we allemaal maar pijnklachten komen vaak ook door een overbelast zenuwstelsel en dat is veel minder bekend. Verder zijn er veel spieren die onbewust aanspannen wanneer je het te druk hebt, denk maar eens aan je kaak, bilspieren of bekkenbodem. Ontspannen dus. Maar hoe doe je dat? Hier een aantal oefeningen.

Bodyscan: ga ontspannen liggen en loop in je hoofd je hele lichaam na. Begin bij je hoofd en check of je spanning hebt, bijvoorbeeld in je kaak, voorhoofd, mond of tong. Ga omlaag naar je nek en schouders en voel of daar spanning is. Probeer die los te laten en je spieren zacht te laten worden. Zo loop je je hele lichaam af naar beneden.

Buikademhaling: Ga ontspannen zitten of liggen. Leg je handen op je buik. Adem diep in en voel je buik opbollen. Adem rustig uit tot je longen leeg zijn en voel je buik zakken. Vul je longen weer met lucht en blijf dit een paar minuten herhalen.

Wandelen: maak een wandeling, zonder muziek of telefoon, en let goed op alles dat je waarneemt. Voel de grond onder je voeten, de wind langs je gezicht, luister naar de geluiden om je heen, voel hoe je ademhaling gaat en probeer deze te vertragen. Kijk wat je allemaal ziet en kom herboren weer thuis.

Zing: wat ook heel ontspannen kan zijn is zingen. Zet je favoriete muziek op en zing lekker mee. Doe de ramen evt dicht zodat niemand je hoort. Als je zin hebt kun je er ook nog bij dansen. Leef je uit en geniet ervan.

Douche: milieutechnisch misschien niet het beste advies maar onder de douche laat je alles letterlijk van je afstromen. Gebruik een lekker ruikende douchegel en spoel jezelf uitgebreid af. Luister naar het gekletter van het water en voel de warmte. Je hele lichaam ontspant en je zorgen spoelen zo het putje in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *