Als je moeder wordt verandert niet alleen je hele leven maar ook fysiek gebeurt er nogal wat. Of je nu vaginaal bevallen bent of een keizersnede hebt gehad, het heeft sowieso grote impact op je lichaam. Met welke oefeningen kun je al starten op het kraambed? 

Tijdens een vaginale bevalling zijn de bekkenbodemspieren flink op rek gekomen en hebben soms schade opgelopen (door een knip of een scheur). Ook als je een keizersnede hebt gehad heeft de bekkenbodem lange tijd onder druk gestaan door het gewicht van de baarmoeder. Daarnaast heb je een grote buikoperatie gehad.

De eerste dagen wil je rusten en bijkomen maar na een paar dagen kun je starten met een ademhalingsoefening om de bekkenbodem te lokaliseren en de samenwerking tussen bekkenbodem en middenrif te stimuleren.

Zorg dat je ontspannen ligt of zit, leg je handen op je buik en adem ontspannen naar je buik toe. Voel dat je buik opbolt bij inademen en bij uitademen weer terug veert. Ditzelfde gebeurt in je bekkenbodem. Bij inademen daalt je bekkenbodem en bij uitademen veert de bekkenbodem weer terug. Dit is een kleine beweging.

Vervolgens kun je starten met aan- en ontspannen van de bekkenbodem. Aanspannen is eigenlijk samenknijpen en naar binnen trekken van de spieren rondom de plasbuis, vagina en anus (alsof je een windje of je plas ophoudt). Probeer je bekkenbodem tijdens een uitademing aan te spannen en op een inademing weer helemaal los te laten. De rest van je lichaam (buik, billen, etc) blijft ontspannen.

Het trainen van je bekkenbodem is wellicht niet het eerste waar je aan denkt als je net bevallen bent, toch is het zinvol op tijd te starten. Bekkenbodemoefeningen hebben namelijk een positief effect op preventie (en behandeling) van bekkenbodemklachten als ongewild urineverlies, verlies van ontlasting of een verzakking.

Heb je klachten? Zoek dan hulp bij een geregistreerde bekkenfysiotherapeut. Voor meer oefeningen en een tijdlijn kun je terecht op https://nvfb.kngf.nl/Consumenten/zwangerschap/bekkenbodemoefeningen.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *