De bekkenbodem is een mat van spieren en weefsels die letterlijk de bodem van het bekken vormt. De bekkenbodem zorgt voor ondersteuning van de organen in de buikholte, waaronder de baarmoeder (die tijdens de zwangerschap steeds zwaarder wordt). Ook heeft de bekkenbodem een controlerende functie op het gebied van urine en ontlasting (open en sluitfunctie van de kringspieren) en een seksuele functie. De bekkenbodem maakt ook deel uit van het spierkorset en heeft hierdoor een stabiliserende functie.

Tijdens de zwangerschap wordt de spiertonus van de bekkenbodem lager, onder invloed van het hormoon relaxine, waardoor deze trager reageert. Dit kan, in combinatie met de verhoogde belasting door het gewicht van de baarmoeder op de bekkenbodem, voor klachten zorgen. Vergeet daarnaast ook niet de impact van de bevalling op de bekkenbodem.

Klachten die kunnen ontstaan in de periode tijdens en na de zwangerschap zijn onder andere incontinentie (verlies van urine of ontlasting), pijnklachten in of rond de bekkenbodem en een zwaar of drukkend gevoel op de bekkenbodem (dit zou kunnen duiden op een verzakking of prolaps).

Als jij dit soort klachten ervaart, denk dat niet dat jouw bekkenbodem niet sterk genoeg is en harder getraind moet worden. Heel vaak is de bekkenbodem juist continu aan het werk en daardoor een beetje te gespannen. In dat geval kun je beter leren ontspannen in plaats van aanspannen.

Om een goede diagnose te stellen is een bezoek aan een geregistreerde bekkenfysiotherapeut noodzakelijk. Zij kan een (inwendig) onderzoek doen en aan de hand daarvan een behandelplan opstellen. Je vindt een geregistreerde bekkenfysio op www.bekkenfysiotherapie.nl of kijk eens bij het PowerMama Bekkenfysionetwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *